Notulen Onatal stuurgroep 16-10-2024
Locatie: Online Tijd: 13u00 – 15u00
AANWEZIG: Joost Faassen, Joost Martens, Carel van Leeuwen, Loranca van Dijk, Marjolijn Martens, Simone Lagerwaard, Susanne Jumelet, Roelie Brouwer, Joyce ‘t Hoen, Marieke Elshoud, Jenny Tewari, Fifi Dagevos, Josien van den Berg, Astrid van der Linden, Margretha van Riemsdijk
AFWEZIG: Elinor Abramson, Karin in ‘t Hout, Lisa van Klink-Wissen, Irene Smellink
NOTULEN: Esther van Rasenberg stopt met de Onatal stuurgroep en als verloskundige per 1-1-2025. Wij danken haar voor deelname aan de stuurgroep.
Terugblik, KNOV, Perined Afgelopen maand is er een overleg geweest bij de KNOV, met zowel Orfeus, Onatal, Vrumun, Perined en VWS. De volgende vragen stonden hier centraal: "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de datakwaliteit verbetert en verloskundigen weer gaan aanleveren?”en “In welke rol dragen we hieraan bij?”. Het was een fijn gesprek waarbij het belang van het aanleveren voorop stond. Iedereen stond achter het idee om de aanleveringen van vorig jaar, dit jaar en de komende jaren te ondersteunen. Op financieel vlak moet er nog een uitkomst komen. Het aanleveren verloopt niet altijd probleemloos en dus moet er ook een duidelijke rol voor de support komen. Wordt vervolgd!
Babyconnect In april jl. heeft het ministerie van VWS al bekendgemaakt de beleidsregel VIPP Babyconnect aan te passen en geld vrij te maken voor de regionale partnerschappen om 2025 financieel te overbruggen. [red. de beleidsregel is gepubliceerd op 11 oktober 2024]. Hierdoor worden de kosten in 2025 niet bij de zorgverleners belegd, maar in het subsidieprogramma VIPP Babyconnect. Voor 2026 worden de kosten meegenomen bij de herijking van de NZA tarieven. De penvoerders van de partnerschappen moeten hiervoor in oktober een aanvraag doen. Momenteel zijn ze druk aan het testen in de regio Rotterdam. Astrid van der Linden, lid van onze stuurgroep en neemt deel aan het project rondom Babyconnect. Achter de schermen is Onatal druk bezig met “test” casussen om de registratie zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen tussen alle VISS’en.
Onze ontwikkelagenda: Feedback vanuit stuurgroep gevraagd
Anticonceptie dossier De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met het vormgeven van het anticonceptie-dossier. Ondertussen wordt het AC-dossier al getest binnen de stuurgroep en wachten we op feedback. Vanaf 1 januari 2025 is het de bedoeling dat iedereen overgaat op het AC dossier V2.
**De support/nieuws-pagina ** Is een project waar we volop mee bezig zijn, hiermee hopen wij de communicatie met jullie te versterken. De bedoeling van deze pagina is om ervoor te zorgen dat je voor alle support, vragen, praktijkinformatie, updates en input hier terecht kunt en op een overzichtelijke manier geholpen kan worden! Neem alvast een kijkje: https://mijn.onatal.nl/
Kraamzorg tarief: Bepaalde praktijken vragen om het toevoegen van een prestatiecode om kraamzorg rechtstreeks bij de verzekeraar te kunnen declareren, dit in overleg met VECOZO. Helaas is het niet mogelijk om deze tarieven in te bouwen in Onatal.
Nieuwe tariefbeschikking opslagwijken Per 1-1-2025 is het mogelijk om de toeslag van ‘opslagwijken’ alsnog te declareren over de jaren 2019 tot en met 2021. Dit betekent dat het voor een aantal praktijken om een substantieel bedrag gaat en voor een aantal andere praktijken zal het nihil/verwaarloosbaar zijn. Iedereen zal zijn/haar eigen afweging maken over de vraag of ze er actie op gaan ondernemen. In Onatal is het mogelijk om via de zoekfunctie op postcode te zoeken en te kijken voor welke cliënt dit geldt. Het gaat hierbij om 2591 toegevoegde postcodes. We proberen dit zo goed mogelijk te faciliteren.
Declareren echo meerling: Er is opgemerkt dat er enkele problemen zijn met de declaratie na het vaststellen van een meerling. Dit moet handmatig worden aangepast in de declaratie. Wanneer je een declaratie aanmaakt vanuit de echo bij een meerling krijg je standaard 2(=fout); Je laat het aantal foetussen op 2 staan in Onatal, maar je past de declaratie handmatig aan naar 1. Dan zie je aanvullende zorg 1, aantal 1.
Visitatie SEO Het regionaal screeningscentrum vraagt in het jaarverslag naar de hoeveelheid verwijzingen voor GUO. Nu is het zo dat deze lijst niet uit Onatal gehaald kan worden, dit dienen jullie zelf bij te houden of op te vragen bij Peridos.
Onatal in een nieuw jasje! Achter de schermen krijgt Onatal een nieuwe look, hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om een applicatie te bouwen voor mobiel. Belangrijk om te weten is dat Google Playstore / Appstore het proces van veranderingen doorvoeren moet verifiëren, hierdoor worden de updates en aanpassingen bemoeilijkt.
Gastspreker voor de volgende bijeenkomst Voor verloskundigen is het declareren en administreren van hun praktijk geen dagelijkse favoriete bezigheid. Wij bieden “Harriet Helpt!” aan. Harriet Ter Louw, kan jullie helpen met het vereenvoudigen van het financiële en administratieve deel van de verloskundigenpraktijk. Wij nodigen haar dan ook graag uit om de volgende bijeenkomst als gastspreker te komen spreken.
Hoe nu verder? Vragen?
Nieuwe data voor komende vergaderingen zijn als volgt:
Donderdag 23 januari 2025 (online) om 13:00
Donderdag 10 April 2025 (online) om 13:00
Donderdag 10 juli 2025 (online) om 13:00
Donderdag 16 oktober 2025 (online) om 13.00
Notulen stuurgroep 12-10-2023
Locatie: De Hofclub Utrecht Adres: Niels Bohrweg 121, 3542 CA Utrecht Tijd: 12u45 tot 17.00
AANWEZIG: Joost Faassen, Joost Martens, Carel van Leeuwen, Loranca van Dijk, Simone Lagerwaard, Susanne Jumelet, Roelie Brouwer, Joyce ‘t Hoen, Marieke Elshoud, Jenny Tewari, Fifi Dagevos, Josien van den Berg, Astrid van der Linden, Lis van Klink- van Wissen, Margretha van Riemsdijk
AFWEZIG: Esther van Rasenberg, Elinor Abramson, Karin in ‘t Hout, Irene Smellink
NOTULEN:
Terugblik, KNOV, Perined, PREM We zijn in gesprek met KNOV, de KNOV heeft aangegeven eerst met Onatal in gesprek te willen gaan om de samenwerkingsband te versterken vooraleer we met iedereen om tafel gaan. Daarnaast heeft er ook een gesprek plaatsgevonden met Perined, Perined probeert los van KNOV een uitkomst te bieden om de Perined aanleveringen van 2022 te kunnen starten. Met de vraag of wij de aanleveringskosten kunnen schrappen net als Vrummen. Tot nu toe zijn de aanleveringskosten niet in rekening gebracht. Wij streven naar een permanente oplossing in plaats van een tijdelijke. Perined heeft nog een subsidieaanvraag lopen.
We stellen voor om met alle VISen (Orfeus, Onatal, Vrumun) en 2/3 deelnemers per stuurgroep met KNOV en PERINED om de tafel te gaan. Dit voorstel is al met KNOV en Perined besproken en zij staan hiervoor open. Het doel van het gesprek is om open te zijn over jaarcijfers, financiële kosten, lidmaatschapskosten, KNOV, abonnementskosten VIS en aanleveringskosten PERINED. We streven ernaar de kosten voor verloskundigen en hun praktijken beheersbaar te maken. We willen dat 6 personen vanuit onze stuurgroep zich aanmelden, waarvan uiteindelijk 3 mensen bij de vergadering aanwezig zullen zijn (de andere 3 zijn back-up bij uitval/ziekte). De stuurgroepleden dienen binnen hun praktijk/vsv een geschikte persoon voor te dragen vóór vrijdag 27 oktober en dit te mailen naar loranca@linkorb.com. Er is een vraag van Fifi of zorgverzekeraars ook aanwezig moeten zijn. Dit kan worden besproken tijdens ons eerste voorbereidingsgesprek voor de vergadering.
**Babyconnect: **
Er is positief nieuws over Babyconnect, en het project loopt voorspoedig. Er is een verzoek van de stuurgroep om het bericht van de Frontpage te verwijderen.
Zwangerenportaal (Roel) Roel heeft weer een mooie update en demo gegeven over de status van Zwangerenportaal. Interessant om te zien dat zwangeren het gemiddeld zo'n 500 keer tijdens de zwangerschap gebruiken! Ze zijn er erg blij mee en dat zien we ook terug in de NPS score van 50. Tijdens de bijeenkomst is iedereen ook weer even meegenomen in het nieuwe design, de community en de manier waarop we de plaatselijke kraamzorg, bekkenfysiotherapeut, etc. onder de aandacht brengen. Tot slot biedt zwangerenportaal sinds kort online cursussen aan(voor 99,95 euro, 18 maanden toegang), voor, tijdens en na je zwangerschap. 12 zwangerschaps-, beval- en babycursussen, ruim 1000 min. aan professionele video’s, deels vergoed voor de verzekeraar. Deze cursussen zijn gemaakt door verloskundigen. We zijn blij om te vermelden dat uit de resultaten tot nu toe blijkt dat het vertrouwen van de deelnemers met maar liefst 20% stijgt! Op het moment dat ze beginnen vergeleken met wanneer ze de cursus hebben afgerond. We gaan ervoor zorgen dat jullie als verloskundigen ook tijdelijk toegang krijgen zodat jullie zelf ook een beter beeld hiervan kunnen krijgen. Mocht je als praktijk nog leuke zorgverleners weten voor op het portaal dan horen we dat graag! We bespreken hoe verloskundigen kunnen zien wat de patiënt ziet op het Zwangerenportaal. ZwangerenPortaal ID: PeriHub registratie: Actief PeriHub dossiers: Bekijken PeriHub viewer: Bekijken
Onze ontwikkelagenda: Feedback vanuit stuurgroep gevraagd
Anticonceptie dossier De afgelopen maand zijn we bezig geweest met het vormgeven van de anticonceptie dossier en samen met Ayesh hebben is er een design ontworpen. Voor nu is dit gebaseerd op het "plaatsen van het spiraal. Er komen natuurlijk ook mensen voor het verwijderen van, of plaatsen implanon, misschien wel alleen voor voorlichting. De vraag is hoe willen we dit verder uitbreiden, qua declaraties, registraties, rapportage. Aanpassingen besproken - verzoek intake overnemen bij nieuwe AC. - optie verwijderen van spiraal.
De support-pagina is een project waar we volop mee bezig zijn, hiermee hopen wij de communicatie met jullie te versterken. De bedoeling van deze pagina is om ervoor te zorgen dat je voor alle support, vragen, praktijkinformatie, updates en input hier terecht kunt en op een overzichtelijke manier geholpen kan worden!
Kraamzorg tarief: Bepaalde praktijken in de regio (Noord-Brabant) vragen om het toevoegen van een prestatiecode om kraamzorg rechtstreeks bij de verzekeraar te kunnen declareren. Dit in overleg met VECOZO. Mogelijk wordt deze prestatiecode alleen zichtbaar gemaakt voor de praktijken die hierover afspraken hebben gemaakt.
Termijn echo: Er is een vraag over het declareren van een termijnecho. Deze vraag wordt verduidelijkt en nagevraagd bij Harriet.
Declareren uitwendige versie: Het declareren van een uitwendige versie moet altijd worden uitgevoerd door een bevoegde persoon vanuit de praktijk. Het is belangrijk dat deze persoon correct geregistreerd staat in het register.
Declareren echo meerling: Er is opgemerkt dat er enkele problemen zijn met de declaratie na het vaststellen van een meerling. Voorlopig stellen we voor om handmatig de declaratie aan te passen Wanneer je declaratie aanmaakt vanuit de echo bij meerling krijg je standaard 2(=fout); Je laat het aantal foetussen op 2 staan in Onatal, maar je past de declaratie handmatig aan naar 1. Dan zie je aanvullende zorg 1, aantal 1. Wij proberen dit zo spoedig mogelijk te corrigeren.
Vergeten counseling: Om te voorkomen dat counseling wordt vergeten, kan in het intake gedeelte worden aangegeven of counseling gewenst is (NEE OF NIET VAN TOEPASSING). Dit voorkomt dat deze informatie in de 'vergeten counseling'-lijst terechtkomt.
Nieuwe SEO richtlijn (Willeke van der Weide) Willeke van der Weide heeft ons op de hoogte gebracht van de nieuwe leidraad van het TTSEO. Deze nieuwe versie (3.0) wordt vanaf 1 november 2023 verwerkt in Peridos. Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om deze versie te gebruiken, aangezien de uitbetaling via de Regionale Centra zal verlopen en niet meer via de zorgverzekeraar. We hebben enkele aanpassingen besproken, waaronder het toevoegen van een TTSEO Peridoscode voor zwangere vrouwen zonder BSN en het markeren van financiële kenmerken. Enkele items worden uit de dataset verwijderd, zoals Echodense focus hart, Milde ventriculomegalie en diameter biparietalis in millimeters. Er worden ook nieuwe verplichte velden toegevoegd voor uitbetalingen. We overwegen om de verzending naar Peridos niet te laten voltooien als deze velden niet zijn ingevuld. Het is benadrukt dat counseling moet worden aangevraagd voordat de NIPT kan worden aangevraagd.
Hoe nu verder? Vragen? Nieuwe data voor komende vergaderingen zijn als volgt:
Donderdag 18 januari 2024 (online) om 16:00
Dinsdag 12 maart 2024, locatie Utrecht, van 13:00 tot 17:00
Donderdag 4 juli 2024, locatie Utrecht, van 13:00 tot 17:00
Donderdag 10 oktober 2024, locatie Utrecht, van 13:00 tot 17:00
ACTIEPUNT ONATAL:
ACTIEPUNT STUURGROEP:
Beste Onataller,
Voor verloskundigen is het declareren en administreren van hun praktijk geen dagelijkse favoriete bezigheid. Gelukkig is er nu een professionele hulplijn die uitkomst biedt: Harriët Helpt! Onatal, het platform dat het financiële en administratieve deel van verloskundige praktijken vereenvoudigt, heeft intensief samengewerkt met financieel expert Harriët Louw om gebruikers bij te staan met raad en daad.
Harriët Louw, de drijvende kracht achter Harriët Helpt, is als geen ander bekend met de ins en outs van de verloskunde praktijk. Haar uitgebreide kennis van Onatal stelt haar in staat om direct met oplossingen te komen, waar andere gebruikers vaak nog moeten zoeken. Geen gedoe meer met administratieve vraagstukken of declaratieproblemen, want Harriët heeft alles paraat om verloskundigen te ontzorgen. Het is begrijpelijk dat sommige verloskundigen het financiële en administratieve gedeelte van Onatal lastig vinden. Daarom is Harriët Helpt in het leven geroepen als professionele partner die ondersteuning biedt. Deze samenwerking tussen Onatal en Harriët Louw stelt verloskundigen in staat om zich te concentreren op waar ze het beste in zijn: het verlenen van zorg aan hun patiënten.
Een bijkomend voordeel van het inschakelen van Harriët Helpt is dat het eerste telefoontje volledig kosteloos is als service vanuit Onatal. Dit biedt verloskundigen de gelegenheid om op laagdrempelige wijze kennis te maken met de kracht van Harriët en haar expertise. Dus heb je een prangende vraag over het declareren in Onatal? Aarzel dan niet en neem contact op met Harriët Helpt voor een vrijblijvend gesprek.
Veel verloskundigen die al ervaring hebben opgedaan met Harriët Helpt, adviseren om direct afspraken te maken voor een structurele samenwerking. Het loont namelijk om de financiële en administratieve zaken uit te besteden aan een specialist zoals Harriët. Het biedt niet alleen overzicht en controle, maar ook rust in de praktijk, wetende dat de financiën in goede handen zijn.
Kortom, met Harriët Helpt wordt het declareren in Onatal een moeiteloze en efficiënte ervaring voor verloskundigen. Bespaar tijd, voorkom frustraties en laat geen geld liggen. Verloskundigen kunnen zich met een gerust hart richten op hun passie voor het verlenen van hoogwaardige zorg aan moeders en baby's, terwijl Harriët Louw zorgt voor een vlekkeloze administratie.
Je kunt Harriët Louw bereiken via:
06 25 017 240
https://harrietlouw.nl/
https://harrietlouw.nl/onatal-hulplijn/
mail@harrietlouw.nl
Perined
Afgelopen januari heeft Onatal jullie laten weten dat het aanleveren van Perined niet meer kosteloos is. Net als alle andere ICT-leveranciers binnen de eerste en tweede lijn, zijn wij genoodzaakt om onze investering en kosten door te berekenen. Dit gaat om een bedrag van 1,50 exclusief BTW en wordt gefactureerd op basis van het daadwerkelijke aantal aangeleverde dossiers.
De KNOV heeft jullie geadviseerd om deze extra bijdrage niet te betalen. De consequentie hiervan is dat er weinig tot geen data aangeleverd zijn bij Perined voor de kwaliteitsregistratie van de geboortezorg. Er zou volgens de KNOV een systematische oplossing nodig zijn, waarbij er gekeken wordt dat niet alleen de verloskundigen voor de kosten moeten opdraaien.
Een aantal verloskundigen geeft aan contact te hebben gezocht met zowel Perined, KNOV als Onatal. Na het uitkomen van de brandbrief heeft Onatal meerdere pogingen gedaan om hierover met elkaar in gesprek te kunnen komen, tot op de dag van vandaag is een gesprek nog niet tot stand gekomen.
Het doel waarom Perined er is, is duidelijk: “Verloskundigen inzicht geven in hun cijfers zowel regionaal als landelijk." Volgens de verloskundigen is er vanuit het lidmaatschap van de KNOV een bijdragen van 1,50 vastgelegd voor het LVR. Nu het LVR niet meer bestaat, zou dit bedrag de aanlevering van Perined toch kunnen ondersteunen?
Van de afdracht die verloskundigenpraktijken jaarlijks aan de KNOV doen gaat een klein deel naar Perined. Deze jaarlijkse afdracht van de KNOV aan Perined is bedoeld voor de uitvoering van reguliere werkzaamheden door Perined, niet voor de ontwikkeling van software door VIS-en.
Eigenlijk is er al jaren onrust over wie nu verantwoordelijk is voor het financieren van de extra ontwikkelkosten van de nieuwe informatiestandaard en het bouwen/toepassen van deze ontwikkeling in het softwaresysteem.
Wat gebeurt er eigenlijk met de aanlevering van 2022? Verloskundigen willen wel graag cijfers zien en zijn zelfs al begonnen met het aanleveren van 2023. Maar hoe gaan we dit aanpakken? Hoe krijgen wij contact met de KNOV? Hierop hebben we nu geen antwoord, wel zijn we het erover eens dat het landelijk aangepakt moet worden en prioriteit heeft.
Samen staan we sterker
Tijdens de opdracht welke componenten nu belangrijk zijn voor een goede samenwerking komt naar boven dat de verloskundigen transparantie willen in de processen. Niet het gevoel krijgen dat er sprake is van een ‘dubbele agenda’. Open en eerlijke communicatie waarin professionaliteit en flexibiliteit een rol spelen. Is deze stuurgroep alleen voor het doorbrieven en wordt er van hen verwacht dat zij hun regio weer aansturen? Of hebben ze daadwerkelijk ook inbreng? Tijdens dit gesprek komt naar voren dat onatal is gemaakt voor verloskundigen en dat we deze visie langzaamaan voorbij zijn gegaan. De partijen van buitenaf zoals o.a. Nictiz, PREM, CPZ, Babyconnect, RIVM, KNOV etc. ook invloed hebben op de registratie in de geboortezorg. Maar wat is nu echt belangrijk en hoe zorgen we ervoor dat alle partijen met dezelfde insteek “voor de verloskundigen” gaan werken?
Upcoming: support pagina
Onatal verzendt iedere praktijk een maandelijkse nieuwsbrief, dit is nog niet bekend bij iedereen. Tijdens het eerste gedeelte kwam naar voren dat het stukje communicatie erg belangrijk is voor een goede samenwerking. Dit willen wij dan ook optimaliseren en hiervoor heeft Onatal een support pagina ontworpen: [https://mijn.onatal.nl] Onatal wil ervoor zorgen dat voor alle support, vragen, praktijkinformatie, updates of inbreng je hier terecht kunt!
Input
Als er één ding in je naar boven komt, wat zou je dan graag als eerste veranderd zien worden? Benoem dit per tabblad, dat wil zeggen dat we per tabblad dan direct alle (grote en kleine aanpassingen) gaan wijzigen die we hebben binnengekregen. Het tabblad Intake met nadrukkelijke vraag “online-intake” is het meest voorkomende met opvolgende tabblad kind waarbij verwijzing en lab-resultaten belangrijk zijn.
Het tabblad (online) intake komt goed uit. De bedoeling is namelijk dat dit tegen de volgende stuurgroepbijeenkomst af is en gepresenteerd gaat worden. Omdat dit in verband staat met zwangerenportaal, hebben wij daarom Roel van Schoonhoven uitgenodigd om ook het een en ander over Zwangerenportaal te vertellen.
Ook blijkt dat er tools binnen Onatal zijn zoals Videobellen, wat tijdens de corona pandemie is geïntroduceerd, maar nog niet bij iedereen bekend is. Dit wordt dan ook nog eens meegenomen in de nieuwsbrief.
De nieuwe data voor de volgende twee stuurgroep bijeenkomst zijn:
Donderdag 12 oktober 2023 van 13.00 - 17.00 in Utrecht
Donderdag 11 januari 2023 van 13.00 - 17.00 in Utrecht
Mocht er naar aanleiding van deze notulen nog vragen of aanvullingen zijn mail dan naar: algemeen@linkorb.com
Welkom op de nieuwe support omgeving: mijn.onatal.nl
Hier tref je snel en gemakkelijk de antwoorden op de meest gestelde vragen, het laatste nieuws en meer