Samenwerking Onatal & Orfeus
Een leuke verandering om op terug te kijken is de samenwerking tussen Onatal en Orfeus. In de dagelijkse praktijk is er niet iets veranderd voor de verloskundigen die met Orfeus of Onatal werken; echter achter de schermen hebben we alle krachten van beide IT-systemen gebundeld. Met deze samenwerking hebben we een belangrijke stap richting veilige en efficiënte digitale uitwisseling in de geboortezorg gezet.
Onatal Stuurgroep
Afgelopen jaar zijn wij een drietal keren samengekomen en zijn er belangrijke gasten komen spreken. Waaronder Willeke van der Weide, van het RIVM, sprak over de veranderingen voor de ETSEO en TTSEO. Job Paulus, waarnemend directeur van de KNOV, schoof aan om te praten over belangrijke onderwerpen zoals Babyconnect, Perined en dit zorgde voor nieuwe inzichten om de samenwerkingen te versterken. Daarnaast verheugen wij ons erop in samenwerking met de stuurgroep dat vanaf 1 januari het nieuwe anticonceptiedossier in de lucht gaat! Belangrijk punt hierbij is dat het uitgaat van counseling bij de keuze voor anticonceptiemethode die volgens de NHG-standaard Anticonceptie is opgesteld. Heb je interesse in het bijwonen van de volgende online bijeenkomst op 23 januari om 13u00, stuur dan een ticket. Alles staat in het teken van ‘declareren’, met als gastspreker Harriet Louw, gespecialiseerd in declareren voor zowel Onatal als Orfeus.
Daarnaast zijn er door het hele jaar aanpassingen geweest voor de schermen en grote aanpassingen achter de schermen van Onatal. In de regio Zuid-Holland is een pilot gestart waarbij ze werken met abonnementstarieven, dit is dan ook zichtbaar voor iedereen.
Integratie met Zwangerenportaal.nl
Onatal heeft de integratie met Zwangerenportaal.nl verder versterkt, waardoor zwangeren nu foto's kunnen uploaden die automatisch beschikbaar komen voor verloskundigen. Daarnaast biedt Zwangerenportaal.nl sinds kort online cursussen aan voor, tijdens en na de zwangerschap, wat heeft geleid tot een toename van het vertrouwen bij ouders. Wist je dat ouders gemiddeld 30% meer vertrouwen krijgen dankzij het volgen van de cursussen? Bijvoorbeeld 38% meer vertrouwen in de borstvoeding en 26% meer vertrouwen in de bevalling! Wil je meer informatie over Zwangerenportaal.nl stuur dan een ticket!
Aanpassingen mbt declareren
Declareren Echo bij Meerling: Er is een tijdelijke oplossing geïmplementeerd voor het declareren van echo’s bij meerlingen. Het aantal foetussen dienen jullie handmatig aan te passen om correcte declaraties te genereren. Een permanente oplossing wordt in 2025 verwacht.
Nieuwe leidraad TTSEO
Onatal heeft aanpassingen doorgevoerd naar aanleiding van de nieuwe leidraad voor het Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (TTSEO). Vanaf 1 januari 2024 werd het verplicht om deze versie te gebruiken, waarbij de uitbetaling via de Regionale Centra verloopt. Aanpassingen omvatten onder andere het toevoegen van een TTSEO Peridoscode voor zwangeren zonder BSN en het markeren van financiële kenmerken. Enkele items worden uit de dataset verwijderd, zoals echodense focus hart, milde ventriculomegalie en diameter biparietalis in millimeters.
Babyconnect
Afgelopen jaar stond voornamelijk in het teken van VIPP Babyconnect. Onatal heeft hierin een belangrijke rol gespeeld door het digitaal uitwisselen van gegevens tussen cliënten en zorgverleners, en zorgverleners onderling, mogelijk te maken in de regio. Een belangrijk aspect is dat het subsidieprogramma wordt voortgezet tot 2025, waardoor digitale gegevensuitwisseling ook in dat jaar bekostigd blijft vanuit subsidie. Begin december zijn de eerste Onatal-praktijken geactiveerd en live gegaan. Deze belangrijke mijlpaal biedt de mogelijkheid om de techniek verder te verfijnen en meer praktijken deze functionaliteit in productie te laten gebruiken. Dit levert waardevolle inzichten op voor verdere optimalisatie van de uitwisseling. Hierdoor kan de hoeveelheid data-uitwisseling blijven groeien en verder worden verbeterd. Voor meer informatie kun je terecht op www. babyconnect.org
Perined
Er zijn onvoldoende gegevens ontvangen vanuit de eerste lijn, vanwege technische en financiële drempels. Een betrouwbaar beeld schetsen over de gehele Nederlandse geboortezorg over 2022 en 2023 is hierdoor niet haalbaar. Hoe nu verder? De perined-aanlevering gaat in de toekomst aansluiten bij de gegevensuitwisseling binnen het programma Babyconnect. Voor nu is er nog geen directe oplossing gekomen, maar wel een aantal concrete acties voor verschillende partijen. Wij zijn op zoek naar een duurzame oplossing, tot die tijd is het niet mogelijk om aan te leveren vanuit Onatal.
Upcoming in 2025
Vanaf 1 januari wijzigt de financiering van counseling prenatale screening. Vanaf dat moment wordt dit gefinancierd door de overheid. Net zoals bij de NIPT, de ETSEO en de TTSEO.
Vanaf 1 januari kan men met terugwerkende kracht declareren. De Nederlandse Zorgautoriteit(NZa) heeft besloten om de postcodelijst ‘ opslagwijken’ met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019 uit te breiden. Dit betekent dat je de extra vergoeding die voor deze wijken van kracht is tot en met 2021 kan aanvragen. Beoordeel zelf of het de moeite waard is om je kostbare tijd hieraan te besteden. Het gaat om 2591 toegevoegde postcodegebieden. Meer informatie vindt je op www.knov.nl. Wij zijn aan het onderzoeken hoe je dit, als praktijk zijnde, kan declareren. Meer informatie volgt zo snel mogelijk.
Vanaf 1 april 2025 vervalt de keuze voor nevenbevindingen (besluit minister VWS oktober 2023) en zal indien een zwangere voor de NIPT kiest, ook onderzoek worden gedaan naar structurele chromosoomafwijkingen.
Vanaf 1 mei verandert het koppelvlak mbt Vecozo. Zoals je begrijpt is dit een zeer intensieve ‘opdracht’ en vergt veel tijd. We zijn al bezig om te onderzoeken hoe we dit gaan doen.
mijn.onatal.nl
Voor antwoorden op veelgestelde vragen, nieuws en status kan je een kijkje nemen via deze link
Ontzettend bedankt voor jullie inzet in 2024 en op naar een succesvol 2025!
Team Onatal.